Medovníkové kráľovstvo vytvorené s láskou

16.08.2021
Možnosti zdieľania:
Popri náročnom pracovnom nasadení do konfigurácie projektu MO34 náš kolega Jozef Čech tvorí nádherné čipkované medovníky. Nedá sa to robiť nasilu, ku všetkému treba pristupovať s láskou, hovorí.

Predstavovať kolegu Jozefa Čecha mnohým možno ani netreba. Elektrárňam je verný už skoro štyri desaťročia a prešiel si rôznymi pracovnými pozíciami a skúsenosťami. V súčasnosti je špecialistom konfigurácie projektu elektrárne MO34 a okrem svojej elektrárne má aj jednu nezvyčajnú vášeň – už viac ako tri roky vyrába čipkovanú nádheru, ktorá je okrem iného aj veľmi chutná.

Pre muža nezvyčajná, no obdivuhodná záľuba

Nebudeme si klamať, vášeň, o ktorej nám kolega Jozef porozprával, rozvíjajú skôr dámy. Očarila ho však počas vianočných sviatkov a chytila ho tak vážne, že už sa jej akosi nevie „zbaviť“. A ani nechce. Podľa jeho slov, pečenie a zdobenie medovníkov rôznych tvarov a vzorov mu prináša rovnováhu duše a tela.

„Ja si vianočnú atmosféru pripravujem skoro každý týždeň. Vôňu škorice a klinčekov môžete u nás v kuchyni zacíť často a keď k tomu prirátam aj chuť obdarovať blízkeho, harmónia radosti a lásky je potom všade okolo nás,“ hovorí.

Jožko Čech hobby medovníky
Náš kolega dokáže nápadite vyzdobiť medovníčky kadejakých tvarov a veľkostí, najradšej má však srdiečka.

Od obdarovaných vieme, že top tvarom sladkých darčekov je srdce, no medovnikár Jozef doplnil, že vyrába aj ďalšie, ktoré prinesie konkrétna príležitosť či udalosť. „Na Vianoce sú to zvončeky a hviezdičky, na Veľkú noc zasa vajíčka a krčiažteky, džbány… Námety na zdobenie nachádzam na rôznych jarmokoch, remeselných trhoch, skôr okukávam, lebo know-how si medovnikári starostlivo strážia,“ skonštatoval.

„Nedá sa to robiť nasilu – musíš to robiť s láskou. Preto som zvolil srdiečka, sú symbolom lásky.“

Z vlastnej skúsenosti vieme, že nie je medovník ako medovník. Jozef Čech už vyskúšal rôzne recepty, rodina mu veľmi vďačne ponúkala ten ich osvedčený, ale napokon mu pomohol levický infokanál s receptom, ktorý doteraz používa. Je osvedčený a takýto medovníkový produkt potom aj s istotou zdobí. A prezradil, že na zdobenie používa osvedčenú kráľovskú glazúra, špeciálny prášok, ktorý riedi s kvapkami vody. Odporúča ho, je výborný, lebo sa netvoria hrudky.

Náš kolega dokáže nápadite vyzdobiť medovníčky kadejakých tvarov a veľkostí, najradšej má však srdiečka.
Náš šikovný kolega z Mochoviec Jozef Čech.

Darmo by ste hľadali, chybičku nenájdete

Precízne ozdobiť medovník je podľa Jozefa otázkou cviku: „Nesmiete sa báť. Treba ísť do zdobenia s dôverou a s istotou. Čiary potom budú ako jedna. A musíte to robiť s láskou. Vtedy sa darí, nasilu to nejde.“ Motívom sa preňho stal vzor tkaniny na vyšívanie, tzv. panama, tvorí základ a do tejto štruktúry potom dopĺňa obrazy. „Najprv si ich v mysli predstavím, pripravím sa na to, dám ich na papier, predkreslené aplikujem na medovník a konečným výsledkom je dielko plné kvetov, mašličiek, ale aj konkrétnych mien, komu a pri akej príležitosti je výtvor určený.“

Ale čo vtedy, keď sa nedarí? Vtedy si dá Jozef na niekoľko dní pauzu a vyčistí si hlavu. „A hlavne cvičím s prstami. Zhruba po šiestich hodinách zdobenia to býva už veľmi zlé, bolestivé. Som už opatrný a robím si častejšie prestávky. Ale stačí krátky čas, rýchlo sa zregenerujem a dostanem opäť inšpiráciu. A už sa vône znova šíria celým domom.“

Počet sŕdc, ktoré náš kolega Jozef Čech za celý čas vytvoril, odhaduje na stovky. Najväčšie srdiečka mávajú rozmer 35 cm. Po vychladnutí medovníčkov detailné zdobenie trvá v priemere 8 hodín.

Sladká radosť na rozdávanie

Ak si myslíte, že u Jozefa Čecha to doma vyzerá ako v perníkovej chalúpke, mýlite sa. „Opak je pravdou, doma mi nič nezostane, všetky srdiečka, hviezdičky, zvončeky po vyzdobení rozdám. Ak aj vyrobím nejaké navyše, pridám ich do balíčka len tak, pre radosť. Nerád to nazývam objednávky, pripravujem darčeky na oslavy, výročia, svadby, krstiny, teraz nedávno som dostal prosbu vytvoriť drobné darčeky pre učiteľky do škôlky od ich detí. Medovníkové kráľovstvo majú moji odberatelia. Ale som vďačný, lebo je to výborný pocit spraviť niekomu radosť, robím to rád,“ popisuje výhody svojho koníčka.

V budúcnosti chce skúsiť vytvoriť sladkú jedlú vianočnú medovníkovú kazetu, plnú malých, väčších a veľkých perníkových srdiečok. „Nosím to zatiaľ v hlave a ešte si na to musím nájsť aj potrebný čas,“ zdôveril sa Jozef. Na našu zvedavú otázku, či si môžeme jeho malé umelecké dielka zakúpiť na jarmoku alebo na výstave, náš šikovný kolega rázne odpovedal: „Nie. Robím zdobenú krásu pre radosť zo srdca, rozdám ju priateľom a známym.“

phone-handsetlocationmagnifiercrossarrow-right