Ekologické projekty vo Vysokých Tatrách

23.05.2008

Slovenské elektrárne predstavili ďalší z projektov udržania biodiverzity v Tatrách. Na Téryho chate chcú nainštalovať fotovoltiku.

Slovenské elektrárne, a.s., člen skupiny Enel, predstavili ďalší z projektov udržania biodiverzity v slovenských Vysokých Tatrách. Zároveň spoločnosť oznámila, že na Téryho chate, najvyššie položenej chate na Slovensku, nainštaluje fotovoltaický systém. Pri príležitosti Európskeho dňa národných parkov (24. máj) vlani Slovenské elektrárne vstúpili do partnerstva s Tatranským národným parkom (TANAP) a projektom záchrany svišťa a kamzíka tatranského.

Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, v roku 2007 v rámci politiky Energia pre krajinu a Energia pre prírodu začali rozvíjať environmentálne partnerstvá  so slovenskými národnými parkami na podporu a stabilizáciu biodiverzity. Po úspešnom projekte na záchranu tatranského svišťa a kamzíka v roku 2007 sa spoločnosť v spolupráci s Tatranským národným parkom zameria aj na stabilizáciu a podporu ďalšieho vzácneho druhu – sokola sťahovavého (Falco peregrinus). Skupina Enel obdobne spolupracuje s talianskymi národnými parkami – Federparchi (Federazione Italiana Parchi e Riserve Naturali).

Ďalšou významnou iniciatívou spoločnosti je rozsiahly projekt na účinnejšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie na horských chatách v chránených prírodných oblastiach našich hôr. Slovenské elektrárne budú rozbiehať pilotný projekt na využívanie solárnej energie na Téryho chate, kde bude nainštalovaná najmodernejšia technológia fotovoltaických systémov. Firma plánuje aj projektovú dokumentáciu komplexného riešenia ekologizácie energetickej prevádzky Téryho chaty. V prípade, že sa pilot osvedčí, Slovenské elektrárne by chceli podobne postupovať aj na ostatných vysokohorských chatách.

Téryho chata je najvyššie položená chata (2015 m.n.m) s celoročnou prevádzkou. Je vyhľadávaná veľkým počtom návštevníkov, turistov, horolezcov, skialpinistov a milovníkov prírody. Na rozdiel od ostatných horských chát je celoročne osvetlená slnkom, a tým predurčená na využívanie slnečnej a svetelnej energie.

Okrem toho, skupina Enel do roku 2011 preinvestuje štyri miliardy eur, v prepočte 130 miliárd korún do výskumu a rozvoja inovatívnych a obnoviteľných  zdrojov energie, zameraných na zníženie dopadov výroby a distribúcie elektrickej energie na životné prostredie. Tento ambiciózny projekt, ktorý nemá v spoločnosti Enel obdobu, podporuje globálnu stratégiu boja proti klimatickým zmenám 3C (Combating Climate Change) a prispeje k zníženiu emisií oxidu uhličitého o viac ako 4 milióny ton ročne.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel Produzione S.p.A. ovláda 66 percent spoločnosti a zvyšných 34 percent vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne prevádzkujú 5 997,24 MWe inštalovaného výkonu*. Slovenské elektrárne, a. s., vyrobili v roku 2007 spolu 23 270 GWh elektrickej energie. Vďaka Po očistení o vlastnú spotrebu Slovenské elektrárne dodali do siete 21 242 GWh elektrickej energie. Ku koncu roka 2007 firma zamestnávala 5 668 ľudí.

Enel je druhou najväčšou spoločnosťou v Európe podľa celkovej inštalovanej výrobnej kapacity. Vyrába, distribuuje a predáva elektrinu a plyn v Európe, Severnej a Latinskej Amerike. Po akvizícii španielskej spoločnosti Endesa, spolu s partnerskou spoločnosťou Acciona, má Enel zastúpenie v 21 krajinách a poskytuje služby okolo 50 miliónom zákazníkom. Zamestnáva asi 73 500 ľudí.

* Vrátane vykupovaných zdrojov: štátna JAVYS (440MW v AE Bohunice V-1) sa odčlenila od SE, a.s., k 1.4.2006, VE Gabčíkovo (746.54MW) sa odčlenila od SE, a.s., a prešla do vlastníctva štátnej Vodohospodárskej výstavby k 28.4.2006.