Elektrárne uzavreli najväčšie korporátne financovanie v histórii SR

22.10.2007

Slovenské elektrárne, a.s., uzavreli sedemročný revolvingový úver v objeme 800 miliónov eur, čo je asi 27,3 miliardy korún. Ide o najväčšie podnikové financovanie v histórii Slovenska. Poskytnutý úverový rámec použije najväčší výrobca elektrickej energie na Slovensku pri financovaní svojich investícií, ktoré dosiahnu 110 miliárd korún do roku 2013.

Úver Slovenským elektrárňam poskytne konzorcium deviatich bánk. Transakcia bola upísaná piatimi MLA (Mandated Lead Arranger) – ING Bank N.V., Calyon S.A., Mizuho Corporate Bank Ltd., Intesa Sanpaolo S.p.A., KBC Bank N.V./ČSOB. Na transakcii participuje jeden Lead Arranger – Slovenská sporiteľňa, a.s., a traja Junior Arrangers – Komerční banka Praha, Komerční banka Bratislava a Dexia banka.

Slovenské elektrárne, a.s., získali úver bez garancie materskej spoločnosti Enel, ktorá je druhou najväčšou energetickou firmou v Európe. Vďaka zlepšeniu prevádzkovej efektívnosti, zníženiu čistej zadlženosti* a zvýšeniu ratingu do investičného pásma** Slovenské elektrárne získali úver za mimoriadne výhodných podmienok – referenčná úroková sadzba plus 0,325 percenta. Predpokladaný začiatok postupného čerpania úverového rámca je naplánovaný na rok 2008.

* Čistá zadlženosť Slovenských elektrární, a.s., v období apríl 2006-september 2007 klesla z 33,7 na 20,4 miliardy korún, čo je zníženie o takmer 40 %.
* Renomovaná medzinárodná ratingová agentúra Fitch v apríli 2007 zvýšila rating Slovenských elektrární, a.s., zo stupňa BB+ na BBB-, čo je rating na úrovni investičného pásma.