Enel a Tesla budú testovať skladovanie elektriny z OZE

12.05.2015

Enel Green Power a Tesla podpísali dohodu o testovaní systému skladovania energie na solárnych a veterných elektrárňach.

Spoločnosti Enel Green Power (EGP) a Tesla podpísali dohodu o testovaní integrovania systému skladovania energie na solárnych a veterných elektrárňach. Cieľom novej dohody je zvýšiť výkon zariadení EGP a poskytovať pokročilé služby pre lepšiu integráciu obnoviteľných zdrojov do energetickej sústavy. Na pilotnej lokalite budú najskôr systém pre skladovanie energie s kapacitou výkonu 1,5 MW a kapacitou skladovania energie 3 MWh.

Spoločnosti uzavreli dohodu dva týždne po tom, čo šéf Tesla Motors oznámil, že americká automobilka bude predávať batériový systém Powerwall pre firmy a domácnosti. Enel Green Power však na rozvoji systémov pre skladovanie energie, z ktorých niektoré sú už v pokročilom štádiu realizácie, pracuje s viacerými lídrami v odvetví, akými sú firmy Fiamm, General Electric, Samsung SDI a Toshiba.

Enel Green Power má obnoviteľné zdroje (vietor, voda, geotermálna energia a fotovoltika) s inštalovaným výkonom približne 9 600 MW a ročne vyrobí zhruba 32 TWh elektriny. Pre porovnanie, inštalovaný výkon Slovenských elektrární je 4 992 MW (bez VE Gabčíkovo) a v roku 2014 dodali 18,2 TWh elektriny.