Open plant 2015: Začínajú Dni otvorených dverí v elektrárňach

21.05.2015

Otvorená elektráreň začína v sobotu, 30. mája 2015 v Mochovciach. Do 27. júna bude každý víkend na rôznych miestach Slovenska.

Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, už po 9. raz otvárajú brány svojich závodov pre verejnosť. Séria obľúbených podujatí Otvorená elektráreň začína v sobotu, 30. mája 2015 v Mochovciach. Do 27. júna bude každú sobotu na rôznych miestach Slovenska ponúkať atraktívny program.

Populárna víkendová akcia prinesie zábavu, súťaže aj poučenie o prevádzkach, ktoré vyrábajú elektrinu pre Slovensko. Od prvého ročníka v roku 2007 navštívilo Otvorené elektrárne takmer 94-tisíc ľudí.

Ročník 2015 sa bude znieť v znamení bezpečnosti, ktorá je alfou a omegou práce zamestnancov elektrární. Budeme spájať rôzne aktivity združení a organizácii z regiónov na remeselných trhoch, pri varení gastronomických špecialít, či na panelových diskusiách Občianskej informačnej komisie jadrovej elektrárne Bohunice. Našou najväčšou atrakciou však bude návšteva interaktívneho Energolandu, ktorý patrí k najlepším infocentrám na svete, spájajúc zábavu s poznatkami pre veľkých aj a malých ,“ hovorí Michele Bologna, šéf externých vzťahov a udržateľného rozvoja Slovenských elektrární.

V prípade záujmu o prehliadku jadrovej elektrárne je potrebné minimálne týždeň pred konaním podujatia zaslať na adresu uvedenú v tabuľke základné údaje: meno, priezvisko, adresu a dátum narodenia. Jednotlivé elektrárne budú otvorené pre dospelých aj detských návštevníkov v týchto termínoch:

Open plant 2015

AE Mochovce 30. máj infocentrum@enel.com
Elektrárne Vojany 6. jún mikulas.vaszily@enel.com
AE Bohunice 20. jún infoebo@enel.com
PVE Liptovská Mara 27. jún veronika.cicova@enel.com

Pre hostí je pripravená trasa po areáloch závodov s odborným výkladom a možnosťou vidieť napríklad strojovne, skládku uhlia, riadiacu miestnosť, rôzne technológie a čerpadlá či prehliadka hasičskej techniky.

Podujatie Otvorená elektráreň s bohatým kultúrnym programom, občerstvením a množstvom atrakcií je ideálnym tipom pre sobotný rodinný výlet. Pripravená je bicyklová show, vedomostná súťaž o energii či karaoke, ale aj vystúpenia superstaristov, detských súborov či ocenenie práce detských domovov z regiónov symbolickým šekom. V amfiteátri v Jaslovských Bohuniciach podporí spevom populárny Martin Madej a sprievodným slovom Ludvig Bagin, pod vodnou elektrárňou L. Mara to bude moderátor Alex Štefuca z rádia Vlna.

V Jaslovských Bohuniciach prebehne aj opakujúce sa podujatie V Bohunicách pri kaštieli spojené s prezentáciou medzinárodných folklórnych súborov. V blízkosti vodnej elektrárne sa predstavia miestne súbory veľkých i malých a vo Vojanoch bude spestrením súťaž vo varení gulášu spojená s ochutnávkou.

Poznámka pre zástupcov médií: Na vytváranie audiovizuálnych a fotografických materiálov v závodoch elektrární je potrebné zvláštne povolenie. V prípade záujmu pošlite popri vyššie uvedených údajoch aj výrobné číslo kamery alebo fotoaparátu na uvedené adresy uvedené v tabuľke vyššie, prípadne sa obrátiť na kontakt pre médiá.

Podujatia v plnom rozsahu financujú Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel.