Úspech Mochoviec na rakúskom súde

26.02.2008

Slovenské elektrárne úspešne ukončili dlhoročný medzinárodný súdny spor o zatvorenie prvého a druhého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Slovenské elektrárne, a.s., člen skupiny ENEL, úspešne ukončili dlhoročný medzinárodný súdny spor o zatvorenie prvého a druhého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Žalujúca strana – pani Ingrid Galhaupová a pani Eva Glawischnigová – vo februári 2008 súhlasila s definitívnym ukončením súdneho konania.

Paolo Ruzzini, generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Slovenských elektrární, a.s.: “Toto je ďalší dôkaz, že naše reaktory sú bezpečné, spoľahlivé, a že vyhovujú všetkým medzinárodným kritériám.”

V roku 1998 E. Glawischnigová, v tom čase hovorkyňa a členka parlamentu za Stranu zelených, podala na Slovenské elektrárne žalobu, tvrdiac, že AE Mochovce majú nedostatočné bezpečnostné technológie a ohrozujú občanov žijúcich vo Viedni, zhruba 160 kilometrov západne od Mochoviec. V júli 2005 Krajský súd vo Viedni vyniesol verdikt, že žalobca nepredložil dôkazy o údajných bezpečnostných nedostatkoch Mochoviec.

Dnes je jasné, že žalobcovia nedokázali poskytnúť informácie a dôkazy, ktorými by mohli podložiť svoje tvrdenia. “Práve naopak, výsledky mnohých medzinárodných hodnotení od IAEA1, WANO2, WENRA3, RISKAUDIT4 alebo Walkdown 1&25 dospeli k záverom, že jadrové reaktory prevádzkované na Slovensku sú v súlade alebo nad rámec medzinárodných požiadaviek na jadrovú bezpečnosť,” dodal P. Ruzzini.

IAEA: International Atomic Energy Agency of United Nations, Viedeň
WANO: World Association of Nuclear Operators
WENRA: Western European Nuclear Regulators Association
Konzorcium technických organizácií – ANPA, CIEMAT, GRS, IPSN, KFKI, VUJE, RISKAUDIT, Finálna technická správa č.314, Január 2000, EC PHARE Projekt SK/TS/VVER/03