Vysoké Tatry: Defibrilátory pre ďalších 5 chát

29.09.2015

Slovenské elektrárne poskytli ďalších 5 defibrilátorov a predstavili program energetických auditov vysokohorských chát.

Slovenské elektrárne dnes odovzdali ďalších päť automatických externých defibrilátorov na záchranu ľudí v Tatrách. Spoločnosť patriaca do skupiny Enel zároveň predstavila projekt energetického auditu pre Chatu Milana Rastislava Štefánika v Nízkych Tatrách. Nadviazala tak na projekty ekologizácie vysokohorských chát, vďaka ktorým každý rok ušetria tatranské ovzdušie od 15 ton oxidu uhličitého (CO2). Pri príležitosti 20. Výročia Správy TANAP pokrstili knihu Príroda Tatier.

V spolupráci so Správou TANAP, Asociáciou horských záchranárov, Horskou záchrannou službou a Klubom Slovenských Turistov predstavili energetici výsledky projektov, ktoré spoločne rozvíjali pre ochranu ľudského života v Tatrách, podporu biodiverzity a ekologizáciu vysokohorských chát. V rámci stratégie spoločenskej zodpovednosti pri podnikaní (CSR) ich nazývajú Energiou pre krajinu – Energiou pre prírodu.

Popri ochrane prírody je prirodzenou súčasťou aktivít partnerov aj ochrana ľudského života v horách. Vo Vysokých Tatrách, na Chate pri Zelenom plese zachránil koncom júla život človeka práve defibrilátor darovaný v rámci programu Energia pre krajinu. Vďaka finančnej podpore od Slovenských elektrární môžu prvú pomoc pri zlyhaní srdca poskytnúť už aj Chata pod Soliskom a Zámkovského chata vo Vysokých Tatrách, Chata pod Chlebom v Malej Fatre, Chata M. R. Štefánika v Nízkych Tatrách a Správa Belianskej jaskyne.

Zoznam miest s AED defibrilátormi, ktoré záchranárom poskytli Slovenské elektrárne:

Vysoké Tatry
Západné Tatry
1. Chata pri Zelenom plese8. Žiarska chata
2. Zamkovského chataMalá Fatra
3. Téryho chata9. Chata pod Chlebom
4. Zbojnícka chataNízke Tatry
5. Chata pod Rysmi10. Chata M.R. Štefánika
6. Chata pod Soliskom
7. Vstup do Belianskej jaskyne

V roku 2016 nadviažu Slovenské elektrárne na projekt rozvoja chát poskytnutím pilotného energetického auditu Chaty M. R. Štefánika. Ten umožní identifikovať potenciálne energetické úspory a navrhne najlepší spôsob ich realizácie. V prípade úspechu pilotného projektu sú Slovenské elektrárne pripravené spraviť v tatranských chatách ďalšie tri energetické audity.

„Úspory energií šetria životné prostredie a znižujú náklady, preto si myslím, že investícia do nich je ideálnym spôsobom, ako môže energetická firma chatárom pomáhať,“ vysvetlil Michele Bologna, manažér externých vzťahov a udržateľného rozvoja Slovenských elektrární. V úzkej spolupráci s Klubom slovenských turistov zrealizovali alebo podporili Slovenské elektrárne ekologizáciu už piatich vysokohorských chát, vďaka ktorej zabezpečujú svoju prevádzku čistou zelenou elektrinou:

• Na Téryho chate vybudovali ostrovnú fotovoltickú elektráreň, ktorej inštalovaný výkon je 9 kWp s úsporou až 6 ton CO2. Pozrite si video o fotovoltike na Téryho chate.
  • Na Chate pri Zelenom plese revitalizovali malú vodnú elektráreň, vymenili starý dieselagregát za nový ekologický. Chata tak dokáže ušetriť pri maximálnej výrobe až 7 ton emisií.
  • Na Zbojnícku chatu Slovenské elektrárne premiestnili pôvodný fotovoltický systém z Téryho chaty a dokúpili akumulačné batérie. Inštalovaný výkon 1,2 kW umožňuje pri priemernej ročnej výrobe 5 MWh úsporu 1,5 ton CO2.
  • Chata pod Rysmi, v rámci celkovej rekonštrukcie, získala 10 nových FV panelov. Priemerná ročná výroba 3 MWh ročne ušetrí ovzdušie o 1 tonu CO2.
  • V roku 2015 Slovenské elektrárne doplnili solárne panely na Žiarsku chatu, ktoré sú určené na predohrev TUV a vykurovanie na poschodí chaty, ako aj na predhriatie elektrických bojlerov v kúpeľniach.
  • Na všetkých chatách bolo vymenené aj zastarané osvetlenie za LED osvetlenie.

V rámci projektu udržania biodiverzity Správa TANAP a Slovenské elektrárne doteraz vrátili do Tatier už viac ako 1 600 jedincov rôznych ohrozených zvieracích druhov, za čo v roku 2012 získali prestížne medzinárodné ocenenie European Business Award for the Environment. Partneri spoločne pokračujú v záchrane najvzácnejších druhov živočíchov v Tatranskom národnom parku. Naďalej prebieha monitoring kamzíka, svišťa, dravcov a vzácnych šeliem v Tatrách. Najpopulárnejším projektom ostal monitoring orla krikľavého. Na stránkach www.energiaprekrajinu.sk a www.spravatanap.sk môže verejnosť každodenne sledovať jeho polohu na ceste z Liptova do afrického zimoviska.

Krst knihy

Pri príležitosti 20. výročia založenia Správy TANAP jej zástupcovia a Slovenské elektrárne na Chate pod Soliskom pokrstiili publikáciu Príroda Tatier očami Správy TANAP, ktorú si môžete stiahnuť na konci článku. Krstným otcom publikácie sa stal Marián Šturcel, dlhoročný pracovník Lesov TANAP.

Knižka je prierezom tatranskej krajiny a jej prírody v smere od skalných stien a snežných polí, cez hole a kosodrevinu, tatranské lesy až po najnižšie časti národného parku. Množstvo fotiek dopĺňajú texty o tatranskej tunajšej živej i neživej prírode, napríklad o kamzíkoch a svišťoch, medveďoch, vlkoch, hlucháňoch, sovách a ďatľoch, limbe a kosodrevine, o endemických tatranských rastlinách, o tatranských plesách a vodopádoch, významných tatranských štítoch, no tiež o histórií a vývoji územnej ochrany národného parku.Príroda Tatier očami Správy TANAP [24 MB .pdf]